LÉTO  S  FÉNIXEM   (Oderské a Hostýnské vrchy 2020) :

  • Úvod

  • Informace o akci

  • Přihláška na akci
    ve formátu *.doc
    ve formátu *.pdf

    Přihlášky zasílejte poštou na adresu pořadatele:        Ing. Martin Marek
    Praskolesy 176
    267 54   PRASKOLESY
    Přihlášky zasílejte elektronicky na e-mail:          martinmarek@centrum.cz

  • Číslo účtu pro tuto akci: 197990721/0300 ČSOB a.s.

V roce 2020 zavítá naše putování opět na Moravu, konkrétně do její střední části, do tzv. Moravské brány. Kromě samotné brány jejíž osu tvoří toky řek Odra a Bečva, navštívíme velice zajímavé území Oderských a Hostýnských vrchů. Oderské vrchy jsou jihovýchodní částí Nízkého Jeseníku. Pro své půvaby byly v r. 1994 vyhlášeny přír. parkem. Drsný zapomenutý kraj vyhledávají hlavně ti, kdo milují romantickou, kouzelnou přírodu, ticho a klid. Za návštěvu určitě stojí pramen řeky Odry, Potštátské skalní město, poutní místo P. Maria ve skále, zámek ve Fulneku či rozhledny Olšová a Veselí v okolí města Odry. Hostýnské vrchy s mírně zvlněnými hřebeny jsou již více vyhledávanou rekreační oblastí Střední Moravy. Milovníci turistiky i cykloturistiky si zde mohou vybírat z velkého množství značených stezek. Hlavní perlou mezi památkami Hostýnských vrchů je bezesporu Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a křížovou cestou od Dušana Jurkoviče. Nejvyšším vrcholem Hostýnských vrchů je Kelčský Javorník (865 m) s 35 m vysokou rozhlednou. Při našem putování určitě neopomeneme také významné památky a světové unikáty v blízkosti samotných Hranic na Moravě. Řeč je samozřejmě o 437,5 m hluboké Hranické propasti, Zbrašovských aragonitových jeskyních, lázních Teplice nad Bečvou a hradech Helfštýn a Starý Jičín.

Ubytováni budeme ve třílůžkových pokojích domova mládeže Střední průmyslové školy v Hranicích na Moravě. V Hranicích, kde je vlakový a autobusový terminál, zastavují i dálkové a mezinárodní spoje, k místu ubytování je pak možné využít městské hromadné dopravy. Opětovně také nabízíme odvoz zavazadel. Stravování je možné v restauracích a hospůdkách v historickém centru města, k dispozici budou ale také vybavené kuchyňky domova mládeže, které jsou vybavené lednicí, vařičem, mikrovlnnou troubou, rychlovarnou konvicí a základním nádobím. Možnost bezplatného připojení k internetu, společenské místnosti s televizí, zastávka MHD 2 min chůze. Koupání je možné v hranickém aquaparku. Vzhledem k objednávání míst na pokojích, které je potřeba zaplatit již v dubnu, prosíme i o Vaše včasné přihlášení a zaplacení pobytu, uzávěrka je do 30.dubna 2020. Maximální počet rezervovaných míst k 1.1. 2020 je 50 osob.

V loňském roce se putování konalo v Lužických a přilehlých německých Žitavských horách. Ubytováni jsme byli v autokempu Kristýna poblíž města Hrádek nad Nisou. Týdenní turistické akce se zúčastnilo celkem 78 spokojených účastníků. Počasí nás v den příjezdu sice přivítalo deštěm, ale pak se již umoudřilo a po celý týden až na pár přeháněk turistice vyloženě přálo. Účastníky jistě také potěšila možnost koupání v přilehlém zatopeném lomu s písečnými plážemi. Nikomu se v náročných podmínkách německých skalních měst ani v kopcích Lužických hor nic nepřihodilo, výběr tras jsme totiž opětovně obohatili o velmi krátké vycházky v okolí a tak si každý našel co potřeboval. Samozřejmě i v roce 2020 se budeme maximálně snažit, aby se putování co nejvíce líbilo. Zavěrem bych rád zdůraznil, že tato akce je určena pro všechny bez rozdílu věku, pro rodiny s dětmi, jednotlivce, kteří rozhodně nemusí být členy KČT ani jiné organizace. Naši akci berte spíše jako letní setkání kamarádů a přátel přírody a turistiky než akci povinných túr a hltání kilometrů. Pokud nemáte s kým vyrazit a chcete poznat nové lidi, neváhejte se přidat.

Bližší informace Vám rád sdělím.
                                                                                                                                                                           Ing. Martin Marek

Tato stránka bude postupně aktualizována o další podrobnější informace.