LÉTO  S  FÉNIXEM   (Lužické a Žitavské hory 2019) :

V roce 2019 se během našeho putování podíváme do Libereckého kraje a přilehlého německého pohraničí, konkrétně do Lužických a Žitavských hor. Romantické Lužické hory patří mezi skvosty našich pohoří. Malebná krajina Lužických a k nim navazujících žitavských hor je totiž jen velmi málo dotčena rozvojem lidské činnosti. Oblast lze bezesporu nazvat pravým rájem pro milovníky panenské přírody a klidu. Právě zachovalá příroda je jeden z trumfů těchto končin. Nalezneme zde desítky turistických stezek za těmi nejzajímavějšími výletními cíly, jsou zde taktéž výborné terény pro cyklistiku. Kromě výstupů na nejvýznamnější vrcholy oblasti, kterými jsou Luž či Jedlová, nás také čeká návštěva německých lázní Oybin a Jonsdorf s přilehlými skalními městy. K významným hist. památkám pak patří zříc. hradu a kláštera v Oybinu, zříc. skalních hradů Sloup a Tolštejn, hrady Lemberk a Grabštejn, za technické památky jmenujme žitavské parní úzkokolejky, železniční viadukt v Novině či orloj v Kryštofově Údolí.

Ubytováni budeme v penzionu a okolních chatkách v rekreačním areálu Kristýna. Vzdálenost od vlakového a autobusového terminálu v Hrádku nad Nisou je necelé 2 km (odvoz zavazadel zajištěn), parkování vlastních dopravních prostředků je možné přímo v areálu. Stravování v místní restauraci, k dispozici ale také vybavené kuchyňky, možnost koupání v pískovcovém jezeru, sportovní a dětská hřiště, wifi připojení k internetu v celém areálu. Vzhledem k objednávání míst v chatkách a na pokojích, které je potřeba zaplatit již na jaře, prosíme i o Vaše včasné přihlášení a zaplacení pobytu, uzávěrka je do 10.dubna 2019. Maximální počet míst, které nám budou do data uzávěrky rezervovány, je ze strany ubytovatele 40 osob do penzionu a 12 osob do chatek, tedy celkem 52 míst.

V loňském roce se putování konalo v eurokempu Bojkovice v Bílých Karpatech. Počasí bohužel turistice moc nepřálo, neboť i ke konci prázdnin stále panovalo nejteplejší a nejsušší období za posledních 100 let s teplotami vysoko přes 30 stupňů. O to více účastníky potěšil čistý bazén, který jsme měli po celý týden volně k dispozici. Večerní program nám zpříjemnilo promítání filmů v tamní hospůdce či grilování a opékání buřtů. Nikomu se v těchto náročných podmínkách nic nepřihodilo, výběr tras jsme obohatili o krátké vycházky v okolí a tak si každý našel co potřeboval. Samozřejmě i v roce 2019 se budeme co nejvíce snažit, aby se putování opět maximálně líbilo. Zavěrem bych rád zdůraznil, že tato akce je určena pro všechny bez rozdílu věku, pro rodiny s dětmi, jednotlivce, kteří rozhodně nemusí být členy KČT ani jiné organizace. Naši akci berte spíše jako letní setkání kamarádů a přátel přírody a turistiky než akci povinných túr a hltání kilometrů. Pokud nemáte s kým vyrazit a chcete poznat nové lidi, neváhejte se přidat.

Bližší informace Vám rád sdělím.
                                                                                                                                                                           Ing. Martin Marek

Tato stránka bude postupně aktualizována o další podrobnější informace.